De periode waarin de nazi’s regeerden blijft een van de donkerste in de wereldpolitiek en -aangelegenheden. De straffen en executies waren gruwelijk en hun ideologieën waanzinnig. Van geseling tot opsluiting en ophanging, het naziregime had geen gebrek aan vervolgingsideeën.
Omdat ze wisten dat wat ze deden verkeerd was, gebruikten ze elke methode om hun onmenselijke daden te onderdrukken. Gelukkig was Anne Frank er om een aantal van de dingen die de Joodse mensen meemaakten te documenteren. Via haar dagboek leren we over haar korte maar impactvolle leven.
Hier zijn enkele Anne Frank feiten die je zullen choqueren:
1. Anne Frank was beroemd vanwege haar dagboek
Anne Frank https://znaki.fm/nl/persons/anne-frank/ is een overlevende van de holocaust die beroemd is om haar dagboek. Ze documenteerde alles wat haar familie en andere Joden meemaakten tijdens het nazi-bewind. Ze werd geboren op 12 juni 1929. In die tijd waren armoede en werkloosheid op hun hoogtepunt.
Adolf Hitler’s haat tegen het Joodse volk maakte hun ellende nog groter, dus verhuisde Anne’s familie naar Nederland. Het leven in hun nieuwe land was ongelooflijk! Anne leerde de taal van de inboorlingen en ging naar school, terwijl haar vader, Otto Frank, een nieuw bedrijf opzette.
Hun nieuwe vreugde was echter van korte duur toen nazi-Duitsland Polen binnenviel en de Tweede Wereldoorlog begon. Anne documenteerde alle martelingen die haar familie onderging, haar leven in het concentratiekamp en de gebeurtenissen die tot haar dood leidden.
2. Haar dagboek werd ontdekt door Otto’s secretaris
Als Anne Frank stierf voordat ze haar geschriften publiceerde, hoe werden de details van haar dagboek dan ontdekt? Blijkbaar ontdekte Miep Gies, Otto’s secretaresse, Annes dagboek na een inval van de nazi-soldaten. Miep vond het dagboek samen met andere schriften en een stapel papieren.
3. Ze stierf aan tyfus en uitputting
Na haar gevangenneming en die van haar familie in Nederland door de nazi-soldaten, verhuisde Anne naar verschillende concentratie- en vernietigingskampen. Eerst werd ze van haar vader gescheiden toen ze in Auschwitz aankwamen. Hier was ze er getuige van hoe meer dan 350 mensen naar gaskamers werden gebracht en vermoord.
Het transportsysteem van het ene martelcentrum naar het andere was niet best. Ze werden gebundeld in vrachtwagens met beperkte luchttoevoer en één vies toilet. Gezien het feit dat Anne nauwelijks een tiener was toen dit allemaal gebeurde, kun je gerust zeggen dat Anne Frank fysiek en mentaal erg sterk was.
Ze kon echter maar zo lang overleven onder zulke omstandigheden. Eind 1944 werd ze getransporteerd naar Bergen-Belsen, waar de omstandigheden net zo afschuwelijk waren. Met veel besmettelijke ziektes in de buurt liep Anne tyfus op, waaraan ze uiteindelijk in 1945 overleed.
4. De exacte sterfdatum van Anne Frank is niet duidelijk.
De geschiedenis vertelt al heel lang dat Anne Frank op 31 maart 1945 stierf. Dit was kort voor de bevrijding van Bergen-Belsen (waar ze stierf). Uit verdere interviews van de overlevenden door het Nederlandse Rode Kruis blijkt echter dat ze overal in maart 1945 gestorven kan zijn.
Met alle verwarring en onzekerheid kwamen de Nederlandse autoriteiten 31 maart overeen als officiële sterfdatum van Anne. Er mag dan verwarring zijn over wanneer ze is overleden, zeker is dat het verhaal droeviger is als je je realiseert dat het kamp minder dan twee weken na haar dood werd bevrijd.
Ze kwam glorie tekort voor iemand die alles had gezien en overleefd.
5. Er zijn twee versies van Annes dagboek beschikbaar
Anne kreeg haar originele dagboek voor haar 13e verjaardag. Alle gebeurtenissen die in dit gesigneerde boek staan, zijn gecategoriseerd als de eerste versie (A). Het is begrijpelijk dat sommige pagina’s van dit boek verloren zijn gegaan, omdat ze voortdurend verhuisde en de autoriteiten ontweek.
Na een oproep in 1944 aan overlevenden van de holocaust om hun dagboeken uit oorlogstijd te bewaren voor documentatie, herschreef Anne haar ervaringen. Door het verstrijken van de tijd heeft ze sommige delen van haar oorspronkelijke versie weggelaten en andere toegevoegd die er niet in stonden.
De tweede versie (B) gaat over gebeurtenissen tussen eind 1942 en 1943. Interessant is dat Anne haar oorspronkelijke dagboek de naam “Kitty” gaf.
6. Anne is een alias
Ook al is ze beroemd om haar naam “Anne,” het blijkt dat het gewoon een schuilnaam was. Franks volledige naam is Annelies Marie Frank.